eerste berichteerste berichtvorige bericht10-07-2012volgende berichtlaatste berichtlaatste bericht


Greve en Roskilde

De Oostenrijkse buurman is alweer vroeg uit de veren en wij dus ook. Het sanitairgebouw van de camping in Puttgarden is berekend op veel mensen die tegelijk willen douchen. Deze overnachtingsplek is echt een aanrader, zo vlak bij de haven. Als je bijvoorbeeld via Kopenhagen meteen door naar Zweden wilt, kun je hiervandaan een vroege overtocht nemen.

We rijden in vijf minuten naar de haven en kunnen al mee met de eerstvolgende boot om half tien. Elke drie kwartier vertrekt hier een flinke veerboot met plaats voor vrachtvervoer en toeristen. Om half elf rijden we in Denemarken.

Het is droog, maar er staat veel wind. We volgen de weg richting Kopenhagen, tot de camping bij Greve. Hier blijven we tot zaterdag. We zitten op fietsafstand van Kopenhagen en andere bezienswaardigheden, maar voorlopig is het zaak dat we niet wegwaaien.


Rustig plekje op de speeltuinloze dependance van de camping.


Het is een paar minuten lopen naar een jachthaven. De wind giert hier langs de masten en touwen. Een spookachtig geluid, alsof er in de verte een schoolplein vol gillende kinderen is. Brr, het idee: schoolkinderen!



Iets verderop is de zee. Er is nauwelijks strand. Als je heel goed kijkt, zie je in het noordoosten de pijlers van de brug tussen Kopenhagen en Malmö, die brug die boven aan deze website staat.




Roskilde
Dinsdag is de storm iets geluwd. Ondanks de dreigende wolken stappen we op de fiets. We gaan richting Roskilde, waar een vikingschipmuseum is. Het fietspad slingert onder de hoofdweg door met allemaal onverwachte en onduidelijke splisingen. Het duurt even voor we het tempo te pakken hebben. Een vriendelijke Deen wijst ons de weg.



Als we iets voorbij een schilderachtig kerkje zijn, begint het toch te regenen. Roskilde is nu nog 14 km. Dat kunnen we beter niet helemaal doen met dit weer. We slingeren terug via een supermarkt.


Dreigende wolken tussen Greve en Roskilde


's Middags gaan we per auto alsnog naar Roskilde. Het stadje ligt aan het uiteinde van een zeearm (hier heet dat een fjord). In de tijd van de Vikingen was Roskilde een belangrijke haven. Om de haven te verdedigen tegen aanvallen vanuit zee, heeft men destijds opzettelijk een aantal vikingschepen laten zinken voor de haven.


Archieffoto: een deel van de haven is drooggelegd om de gezonken vikingschepen te bergen.


De vijf wrakken zijn in de afgelopen eeuw zorgvuldig boven water gehaald en de resten zijn in een museum tentoongesteld. Goed gedaan. Je krijgt een goed beeld van de verschillende soorten schepen die de Vikingen bouwden.



Verder heerst er een Scandinavische blijheid: kinderen verven hun eigen vikingschild, je kunt van alles knutselen, er is een houthakker en er lopen vrolijke vikingstudenten rond. Op een grasveld demonstreert een ambachtsman hoe hij van sisaltouw dikke kabels maakt.



Jammer dat de nagebouwde Sea Stallion of Glenlaughon momenteel niet in de haven ligt. Op videobeelden is te zien hoe dit schip een wilde zeereis maakt.

Voordat we terugrijden naar de caravan, lopen we via een park naar het oude centrum van de stad. In het park vinden voorbereidingen plaats voor het jaarlijkse muziekfeest van Roskilde. Verderop, op de heuvel staat een imposante domkerk.


Domkerk van Roskilde


We bekijken alleen de buitenkant, want de binnenkant mag je alleen bezoeken als je 8 euro p.p. betaalt. Wij vinden dat een kerk altijd vrij toegankelijk moet zijn.



Op het dorpsplein nemen we ieder een potje thee. Mensen wat een enorme hoeveelheid: minstens vijf koppen per persoon. Na de derde kop geven we het op. We kopen in de boekhandel een fietsroutekaart (handig voor de volgende fietstochten) en gaan terug naar de caravan.

Dinsdagavond breekt de zon door en zitten we zowaar een tijdje buiten, zonder wegwaaigevaar. Er komen wat nieuwe kampeerders bij, maar er zijn nog veel vrije plaatsen.

eerste berichteerste berichtvorige bericht10-07-2012volgende berichtlaatste berichtlaatste bericht
© M. van Toll