eerste berichteerste berichtvorige bericht15-08-2014


Kortom...

We kunnen terugkijken op een prachtige rondreis. Met alle uitstapjes erbij hebben we een kleine 4000 km gereden en 24 nachten geslapen in 11 verschillende hotels. De meeste hotels en de boottochten zijn voor ons geregeld door Tioga Tours.

We hebben nauwelijks regen gehad, behalve de eerste twee dagen rond Revelstoke en twee dagen in Vancouver. Verder was het bijna overal ongebruikelijk warm, zelfs in de bergen bij Canmore en Jasper.

Het rijden in een automaat wende snel. Alleen de eerste dag waren er twee noodstops toen de rem als koppeling werd ingetrapt. We schreven al dat de voetgangers hier alle ruimte krijgen en dat we ons verbaasden over de spelregels met stopbordkruispunten. 


(foto: Google Streetview)


Ook vreemd in heel Canada: de GST (btw) van 5% wordt pas bij de kassa verrekend. Koop je bijvoorbeeld drie flesjes fris van van $ 3,50 en je houdt de 10,50 dollar al klaar om snel af te rekenen, kom je bedrogen uit, want je moet $ 11,05 betalen. Dit is bij bijna elke aankoop het geval. Het lijkt geldklopperij, maar de verkopers mogen kennelijk geen prijs 'inclusief tax' op de artikelen zetten.

Verder wordt er van je verwacht dat je in een restaurant 10-15% fooi geeft. Soms reageren ze verrast, alsof ze er niet op rekenen, maar in het restaurant onder het hotel in Vancouver telden ze de 15% er zelf maar even bij.


Links: +5% tax. Rechts: +5% tax +15% fooi


De Canadese dollar is ongeveer 2/3 euro. 3 dollar is 2 euro. Dat rekent makkelijk. Alledaagse boodschappen zijn gemiddeld niet veel duurder dan in Nederland, behalve de versproducten. Vlees, groente en fruit zijn behoorlijk prijzig. Twee appels voor $ 2,80, om maar wat te noemen.

Benzine is voor onze begrippen goedkoop. We betaalden $ 1,20 tot $ 1,40 per liter (in euro's € 0,80 tot € 0,95). Dat komt goed uit met die lange afstanden.

Er zijn veel Britse invloeden: als er meerdere kassa's zijn bij een kleine supermarkt of McDonald's, is er maar één rij en gaat de voorste klant naar de kassa die vrijkomt. En, ook erg Engels: wc's spoel je door met een soort deurklink. Een wc heet hier trouwens 'washroom', niet 'toilet' of 'bathroom'.



Net als in de VS hebben ze in Canada stopcontacten met twee platte gaten naast elkaar, 110 volt, 60 Hz. Fijn dat we twee vertaalstekkers, verdeelblok en verlengsnoeren bij ons hadden.

Internetten is mogelijk met Wifi. Bijna ieder restaurant en elk hotel geeft wachtwoorden voor gratis internet. Alleen in ons laatste hotel was dit voor slechts te gebruiken door één apparaat en moesten de andere telefoons in de lobby updaten.



En tot slot: de Canadezen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Soms zijn de stopwoorden niet van de lucht en sterk 'over the top', zoals: fantastic, great, no worries, you betcha, excellent, awesome. Het lijkt bijna alsof het personeel vol zit met energiedrankjes en peppillen.

Het was een onvergetelijke vakantie. Ook wij zijn weer opgeladen. We gaan weer aan de slag.


Canada weergeven op een grotere kaart

eerste berichteerste berichtvorige bericht15-08-2014
© M. van Toll