eerste berichteerste berichtvorige bericht05-08-2015volgende berichtlaatste berichtlaatste bericht


St. Francis Bay

Woensdag
Vandaag verhuizen we naar St. Francis Bay, verder oostwaarts langs de zuidkust.

Onderweg brengen we een bezoek aan Knysna Elephant Park. Dit is niet het beroemde Addo, maar een kleiner park waar olifanten worden opgevangen, vooral jonge olifantjes waarvan de moeder in handen van stropers gevallen is.Er wonen hier momenteel achttien olifanten van verschillende leeftijden. Sommige komen uit deze streek, andere uit het Noordoosten, Krugerpark bijvoorbeeld.
De dieren hebben hier alle ruimte en krijgen medische verzorging als dat nodig is. Op een overdekte kar achter een trekker rijden we naar de kudde.De olifanten zijn redelijk gewend aan mensen. Daarom kunnen we onder begeleiding dichtbij komen. Ze kennen het geluid van de trekker en gaan al op de plaats staan waar ze altijd gevoederd worden: achter een stalen balk, zodat ze niet steeds verder vooruit lopen. We hebben allebei een emmertje voer gekocht: sinaasappels, bieten en wortels.Als alle emmertjes leeg zijn, zijn we niet meer interessant. De olifanten gaan rustig rondwandelen en wij kunnen dichterbij komen en de dikke, ruwe, maar toch soepele huid voelen. Wat een mooie beesten met hun reusachtige wimpers! En die kwastjes aan de staarten, heel mooi.Er loopt veel bevlogen personeel rond en we krijgen allerlei uitleg. Iedere olifant heeft z'n eigen verhaal. Ze doen goed werk.

Na een kop koffie met een bijna olifantenportie worteltjestaart gaan we verder naar het oosten. Er zijn langs de N2 niet veel parkeerplaatsen, dus is het niet verwonderlijk dat de winkel bij een sanitaire stop bij de Stormsrivier ons bekend voorkomt. Hier stonden we zeven jaar geleden met de Summum-bus. De weg gaat hier over de diepe kloof van de Stormsrivier. Via een houten constructie kun je onder de weg door, langs het ravijn lopen.

We splitsen een reusachtig worstenbroodje en hebben hier allebei een flinke maaltijd aan.

Via Humansdorp rijden we naar St. Francis Bay. We zien onderweg weer wat struisvogels in de weilanden en twee keer steekt een groep apen de snelweg over.


(foto: Google Streetview)


We worden heel gastvrij ontvangen met koffie en melktaart. De kamer is perfect. De badkamer is zo groot dat onze kamer van Knysna er helemaal in past. We vertellen de gastvrouw (die afwisselend Afrikaans en Engels spreekt) dat we morgen al heel vroeg weg moeten, omdat we om zes uur al op het vliegveld van Portugal Elisabeth moeten zijn. Ze biedt onmiddellijk aan dat ze een ontbijt voorbereidt en in ons 'koelkassie' zal zetten.
Er is vanavond misschien een stroomonderbreking in dit dorp. Dat zou voor ons de derde opeenvolgende avond zijn. Maar tot zes uur is er niets aan de hand en kunnen we een kijkje nemen bij Cape St. Francis.Woeste golven, heel in de verte een paar keer een fontein van een walvis en er is hier een soort Pieterburen voor pinguÔns.We kopen wat broodjes voor het avondeten, bijzondere gerecyclede wol voor een nieuw haakproject van Annette en gaan ons voorbereiden op een mogelijke stroomonderbreking.Zes uur. Het licht en de elektrische kachel blijven aan. En ook om acht uur blijft alles werken. Dat valt dan weer mee. Omdat we morgen al vroeg vertrekken, beginnen we om negen uur met opruimen. Precies op dat moment gaat alle verlichting uit. Toch nog stroomonderbreking. Er staat in de kamer een acculamp, die automatisch aan gegaan is.
Dan maar morgen opruimen en inpakken. Nu naar bed. Na een uur gaan de lichten weer aan. Gauw uitdoen en verderslapen. De wekker staat op 4 uur.eerste berichteerste berichtvorige bericht05-08-2015volgende berichtlaatste berichtlaatste bericht
© M. van Toll