eerste berichteerste berichtvorige bericht02-08-2015volgende berichtlaatste berichtlaatste bericht


Montagu

Zondag
Vandaag gaan we verhuizen naar een dorpje tussen de bergen: Montagu (spreek uit als Můntekjoe).

We kiezen de route via het noorden. Eerst de snelweg N1, via de Hugenoottunnel naar Worcester. Bij een benzinestation houden we koffiepauze. Hier is een boom met tientallen bolvormige vogelnestjes waar kleurige vogels in en uit vliegen.We rijden verder via de Hexrivierkloof, die niet zo smal is als de naam doet vermoeden. Aan beide kanten van de weg zien we veel wijngaarden en soms sinaasappelboomgaarden.

Na de bergpas van Hexrivier slaan we af naar het zuiden. We rijden zeventig kilometer over een bijna verlaten weg door de Kleine Karoo en de Koo. Heel mooi hier. Vooral lage begroeiing, hier en daar een huisje en steeds weer mooi uitzicht.
Woeste bergen op de achtergrond, waarvan de Matroosberg achter ons een witte (sneeuw)pet op heeft.

Als we het dorp inrijden, zien we niet de witte Kaapse huisjes die we verwachten, maar veel huizen en winkels met een veranda, zoals in Disney's Mainstreet USA.Tegenover de hagelwitte kerk begint de kerkstraat waar ons guesthouse Mimosa Lodge staat. De bazin spreekt Afrikaans met het personeel, maar zo snel dat we er geen chocola van kunnen maken. Stadig praat, nie te snel nie. Dan kunnen we het wel volgen. En andersom ook: als wij langzaam Nederlands spreken, krijgen we langzaam Afrikaans antwoord.

Onze kamer is in de tuin achter het gebouw. Eenvoudig, maar ruim en goed verzorgd. Wel raar dat alle zitplaatsen en de buitenkant van het bed van beton zijn. Dat is vast lekker koel in de zomer (dan kan het hier 45 graden worden), maar het is verder vooral hard.
De rest van de middag zitten we in de tuin, eerst in de schaduw en later in de zakkende zon. Om vijf uur verdwijnt hij achter de bergen en koelt het snel af.We nemen de tuinset mee naar binnen voor een iets comfortabeler zitje.


Maandag
Vandaag een rustige dagje. In Montagu staan veel historische huizen en er is een soort monumentenwet die ervoor zorgt dat de huizen zo veel mogelijk in de originele staat blijven. We wandelen wat door het dorp en zien in een souvenirwinkel felgekleurde doeken die ons doen denken aan het tafelkleed dat we zeven jaar geleden kochten bij Gappie en Elsona in Graaff-Reinet.

Dat klopt dan ook, want er hangt een label aan van Elsona. We kopen wat leuks voor de twee meiden die elk jaar via Whatsapp voor Annette zingen op haar verjaardag.Op advies van een voorbijgangster lopen we over the lovers walk, een voetpad langs de rivier. We zien wat exotische vogels en planten en speuren de rotswand af op zoek naar een blaffende hond.
Terug in het dorp doen we een bakkie bij Rambling Rose. Het is kortemouwenweer. Wel veel wind, maar het is warme lucht en de zon brandt fel.'s Middags gaat het nog harder waaien. De ramen en het dak van ons huisje kraken flink. Vooral als de zon om vijf uur weer achter de bergen verdwijnt.

's Avonds is er een aangekondigde stroomonderbreking van 20.00 tot 22.30, dus wordt het een avond met kaarslicht en een mooie sterrenhemel.eerste berichteerste berichtvorige bericht02-08-2015volgende berichtlaatste berichtlaatste bericht
© M. van Toll