27-07-2015volgende berichtlaatste berichtlaatste bericht


Kaapstad

Maandag
Het is 11 uur vliegen naar Kaapstad. En omdat het een intercontinentale vlucht is, moeten we drie uur voor vertrek aanwezig zijn. Half vijf opstaan, zeven uur op Schiphol, dankzij chauffeur Wouter. Even de tassen inleveren en dan begint het lange wachten. Zou dat bedacht zijn door de horeca? De geplande vertrektijd van 10 uur schuift geleidelijk op.Vanuit de wachtruimte kunnen we zien hoe iemand op een brancard het vliegtuig in geladen wordt. Later blijkt dit een ernstig zieke patiŽnt te zijn die met een arts en verpleegster naar Kaapstad wordt vervoerd. Om kwart voor elf stijgen we op. We hebben lekker veel beenruimte bij de nooduitgang. Het is een hele zit.
Even is er wat sensatie als een oude meneer ons wankelend passeert op weg naar de wc. Nog voordat hij bij de wc is, zakt hij in elkaar. We hijsen hem op de klapstoel die daar toevallig is en laten het verder over aan de eerder genoemde arts en verpleegster. De man knapt weer op en heeft de reis verder goed doorstaan.Op het vliegveld van Kaapstad wacht een vriendelijke man ons op met een bordje 'van Toll'. Hij brengt ons naar onze eerste slaapplaats. Onderweg geeft hij allerlei nuttige tips. Hij vertelt ook dat de kabelbaan naar de Tafelberg twee weken buiten dienst is wegens onderhoud. Dat is jammer, want dinsdag belooft een mooie dag te worden, waarop we graag boven op die berg zouden uitkijken over de stad. Dat gaat dus niet door.

De chauffeur vertelt verder over de stroomonderbrekingen (power outages, Afrikaans: kragonderbrekinge) waar je in het hele land last van kunt hebben. Het zou te maken hebben met energietekort. Op aangekondigde tijden wordt in een stad twee uur lang de stroomvoorziening onderbroken. Dat is de ene keer hier en de andere keer daar. Je krijgt het wel vooraf te horen.Het Floreal House guesthouse staat iets buiten het centrum. We hebben een grote kamer met een gigantisch bed en een reusachtige badkamer. Na een verfrissende douche en een drankje uit de minibar is het bedtijd. Het was een lange dag.


Dinsdag
Lekker ontbijt. Heel vriendelijk personeel.
Vandaag gaan we Kaapstad bekijken. Zodra we buiten staan zien we de beroemde Tafelberg in de zon. Er ligt een laagje bewolking op de berg, maar daarachter is een strakblauwe lucht.We lopen heuvelafwaarts, langs het De Waal Park naar het centrum van Kaapstad. We hebben donderdag pas een auto, dus nu moeten we twee dagen op een andere manier reizen.De dubbeldeks 'hop on hop off'-bus is zeer betaalbaar. Voor ongeveer 20 euro per persoon mogen we twee dagen overal in- en uitstappen.Vandaag nemen we de rode route, die ons op Signal Hill, een berg naast de Tafelberg prachtig uitzicht geeft. Hier zijn paragliders bezig met tandemsprongen omlaag, over de stad naar het strand.

Het is vrij helder, zodat we Robbeneiland kunnen zien, het eiland waar Nelson Mandela lange tijd gevangen gezeten heeft.Via de goudkust van de stad brengt de bus ons bij Houtbaai, waar de Atlantische Oceaan met hoge golven op de rotsen beukt.We eten een hapje bij The Waterfront. Hier is een markthal met allerlei soorten eten.We zien wat bekende plekken die we ons herinneren van 2008, zoals de Engelse torenklok en de blauwe draaibrug.De dubbeldekker rijdt langs het Fountain hotel waar we destijds onze groepsreis eindigden.

We lopen even binnen in de Pan Afrika Market, een gebouw met tientallen kamers vol Afrikaanse souvenirs, van houtsnijwerk tot batiklappen en van muziekinstrument tot schilderij. Het is wat beklemmend dat alle verkopers ons heel graag willen helpen. Take your time, no problem, please have a look. Maar ze blijven vriendelijk. En wij ook.

De gele buslijn brengt ons tot het begin van de Upper Orange street, waar we nu heuvelopwaarts lopen naar ons guesthouse. Dat is een lange weg. Morgen doen we dat met een taxi...


Woensdag
De Tafelberg zit met z'n platte bovenkant in de donkere wolken. Het is een stuk kouder dan gisteren. 11 gradenWe hebben nog een hele dag in Kaapstad. De blauwe route van de dubbeldekkers brengt ons naar de botanische tuin van de stad. Het is hier winter, dus er zijn weinig bloemen. Toch wel aardig. Jammer dat het begint te regenen. Dan ziet alles er somberder uit.Ook bij de volgende stop is regen en veel wind. De World of Birds wordt enorm aangeprezen. Een unieke collectie vogels en andere dieren. Het moet een soort Avifauna zijn, gecombineerd met de Apenheul. Er zijn inderdaad veel vogels en kleine apen, maar wat zien de kooien er vervallen uit. Bijna zielig.

De bus brengt ons via de oostkant van de Tafelberg naar The Waterfront, waar we nog even een handige Tas kopen zodat we onze schoenen niet steeds op onze kleren hoeven te leggen als we gaan verhuizen.'s Avonds eten we in ons guesthouse twee typisch Zuid-Afrikaanse gerechten: boboti met rijst en malvapudding met custard. Nog even uitbuiken in onze kamer en de reis van morgen voorbereiden.27-07-2015volgende berichtlaatste berichtlaatste bericht
© M. van Toll