Inleiding

martin

Ik ben Martin van Toll.
Als geluidstechnicus en later medewerker Business Development bij NOB Audio in Hilversum ben ik sinds 1981 dagelijks met geluid bezig. Inmiddels is NOB veranderd in Technicolor (2010) en daarna (2012) Ericsson. Tegenwoordig houd ik mij daar bezig met de veranderende techniek rond het deels geautomatiseerde uitzendproces van de landelijke publieke radio.

Aan het eind van 1998 kreeg NOB Audio een website. Deze werd gebouwd door NOB Interactive, maar zou daarna inhoudelijk volledig door NOB Audio onderhouden worden. Ik was een van de betrokkenen. Bij het up-to-date houden van die website werd mijn belangstelling gewekt voor HTML, de basis van alle websites. Daarom wilde ik eens kijken of ik - als hobby - ook een website kon bouwen.

Na een spontane ingeving van collega Paul de Klein was duidelijk dat het thema van die nieuwe website "stilte" zou worden, het tegenovergestelde van geluid. De Site of Silence is geleidelijk uitgegroeid tot wat het nu is. Er is na 2005 niet veel meer aan toegevoegd. Ook de gebruikte internettechniek is behoorlijk gedateerd, maar je ziet: het werkt allemaal nog. Zie deze website als een museum.

De foto hieronder heeft op 23 december 2000 in het Reformatorisch Dagblad gestaan bij een artikel over Stemmenweb, een van de internet-activiteiten van NOB Audio in 2000. Toen na enkele maanden Stemmenweb voor een groot bedrijf als het NOB niet interessant bleek, heb ik de website in eigen beheer voortgezet. Stemmenweb bestaat nog steeds. Er staan enkele honderden stemmen van mannen en vrouwen op, die als beginner, gevorderde of professional hun stem aanbieden voor audiovisuele producties.

foto bij artikel over Stemmenweb in Reformatorisch Dagblad