Speciaal

Een paar opvallende uitschieters op het gebied van stiltes in de muziek:


A a a a a Very Good Song (een tip van Geert Kramer)Samir Mezrahi heeft in 2017 een hit gescoord met een track van 10 minuten stilte. iPhone-bezitters kunnen voor iets minder dan euro deze track kopen. Het nummer bereikte de 35e plaats in de iTunes song hitlijst.

Eigenlijk is een onhandige eigenschap van de iPhone de reden voor het grote succes. Als je je iPhone aansluit op je autoradio of andere geluidsapparatuur, begint onmiddellijk de muziek te spelen die alfabetisch het hoogst in je lijst staat. De titel "A a a a a Very Good Song" komt bovenaan te staan en zorgt ervoor dat je in alle rust kunt kiezen welke muziek je wilt horen.


4'33" door John CageJohn Cage componeerde een opvallend muziekstuk voor piano. Het gaat zo: een pianist komt het podium op en neemt plaats achter de piano. Hij speelt 4 minuten en 33 seconden niets, staat op en verlaat het podium weer. De fonotheek van het Nederlands Audiovisueel Archief bezit verschillende uitvoeringen van dit werk.
De diepere gedachte achter de specifieke lengte van 4'33" is, dat het werk exact 273 seconden duurt. En -273 graden Celsius is door Kelvin vastgesteld als het absolute nulpunt. Dan beweegt niets meer.

Er is een uitvoering voor piano, waarbij de pianist gedurende die 4'33" niets speelt, maar wel twee keer gaat verzitten om aan te geven dat het werk uit drie delen bestaat.

Op vrijdag 16 januari 2004 werd het werk live uitgevoerd door het London Symphony Orchestra in een radio-uitzending van de klassieke muziekzender BBC3. Bij deze uitvoering sloeg de verder zwijgendedirigent twee maal een pagina van de partituur om, waarmee ook weer de drie delen van het werk werden afgebakend.
Bij de VARA op Radio 1 besteedden Felix Meurders en BBC-producer Bo van der Meulen vooraf aandacht aan deze opzienbarende radio uitzending. Beluister daarvan een fragment op deze site.

Zie ook: news.bbc.co.uk/1/hi/entertainment/music/2133426.stm

Bekijk ook een televisieregistratie van het werk, uitgevoerd door het BBC Symphony Orchestra in 2004. De dirigent geeft twee keer aan, dat er een deel is afgelopen, het gehele orkest slaat een lege pagina om en daarna loopt de tijd weer verder.


Mag ik even uw aandacht... (Rudolf Robot)Op de B-kant van de Rubberen-Robbie single "O Supermarkt" (een parodie op "O Superman" van Laurie Anderson) staat het nummer "Mag ik even uw aandacht". Hieronder is te zien dat er behalve enkele grammofoonplaat-tikken anderhalve minuut niets gebeurt.

Klik op het begin en eind van het geluid om te luisteren naar fragmenten van de plaat.

Intro End

Veelgevraagde Geluidsfragmenten (André van Duin)

In deze komische voordracht (van langspeelplaat) speelt stilte een belangrijke rol. Real Audio fragment


Zo dit is kerstmis (VPRO)

Op VPRO's kerst-cd "Zo dit is kerstmis" staan 2 tracks met lange stiltes, waarvan een 3 minuten duurt.


Rubbing doesn't help (Magnapop)

Track 13 van een lp van Magnapop heet "Rubbing doesn't help" (wrijven helpt niet). Er vallen twee hele lange stiltes in dit nummer: van 3'30" tot 6'33" en van 10'30" tot 11'30".


Veel herrie over stilte

Door David Lister, Media and Culture Editor
(Independent, 21 juni 2002) Een tip van Inne ten Have

'The Sound of Silence' is onverbrekelijk verbonden aan Simon and Garfunkel – maar een meer letterlijke opvatting van de afwezigheid van geluid leidde tot een curieus conflict.

Mike Batt, de man achter The Wombles en Vanessa Mae, heeft een track van 60 seconden stilte toegevoegd aan het album van z'n nieuwste klassieke hitlijst-protégés, the Planets. Dit tot woede van bewonderaars van de experimentele avant-garde componist John Cage, die in 1992 stierf. De stilte op het album vertoont griezelig veel gelijkenis met 4'33", de stilte die Cage in z'n topjaren schreef.

Batt vertelde: "Ik heb een brief gekregen namens John Cage's muziekuitgevers. Ik lag in een deuk toen ik de brief las. Mijn moeder vroeg nog: welk stuk van zijn stilte heb je volgens hen gejat?. Ze zeggen dat zij het copyright hebben op een van mijn stukken met de titel 'One Minute's Silence' op het Planets album, maar daar kan ik alleen maar om lachen. Mijn stilte is originele stilte, niet geciteerd uit die van Cage."